ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Original price was: 13.00 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 11.70 €.

ISBN 9789605056452
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2024

Σελίδες

104

HM. Κυκλοφορίας

03-06-2024

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-10%

ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ
Εκδόσεις:ΑΓΡΑ
ΡΩΜΑΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΟΥ
Κωδικός προϊόντος: 100946 Κατηγορία:

Περιγραφή

Ο YΜΝΟΣ ΣΤOΝ AΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του Ρωμανού Μελωδού, μολονότι αναφέρεται στο μαρτύριο του αγίου Δημητρίου, στόχο του έχει την απαλλαγή μερίδας των Θεσσαλονικέων από την κακοδοξία του Μανιχαϊσμού και την παραμονή στο Ορθόδοξο δόγμα. Ο Ρωμανός, έχοντας ως πρότυπο τα Πάθη του Χριστού, μετέτρεψε με ποιητικό τρόπο τον άγιο Δημήτριο από «κωνσταντίνειο» μάρτυρα σε «ιουστινιάνειο» ομολογητή, καθιερώνοντας τον εντολέα αυτής της μετατροπής και μέντορά του Ιουστινιανό Α’ (527-565) σε δεύτερο κτήτορα της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου.
Στο βιβλίο αναλύονται με φιλολογικό και λογοτεχνικό τρόπο ποιητικές εκφράσεις του Ρωμανού, ως και η έξοχη ικανότητά του να αποδίδει ψυχογραφικά χαρακτήρες και ιστορικά πρόσωπα και να περιγράφει με δραματικό και θεατρικό τρόπο καταστάσεις. Επισημαίνονται επίσης παραστάσεις που είδε και τοπογραφικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης που γνώριζε ο Ρωμανός.
Η αρχαιολογική, τοπογραφική και λογοτεχνική προσέγγιση του Ύμνου ελέγχει ως μονομερή τη φιλολογική αμφισβήτηση της γνησιότητάς του ως έργου του. Παρ’ όλ’ αυτά, τοιχογραφία που ο χρόνος διέσωσε σε βυζαντινό ναό της Θεσσαλονίκης απεικονίζει απερίφραστα την πανηγυρική εκφώνηση του Ύμνου από άμβωνος μέσα στη βασιλική του Αγίου Δημητρίου από τον ίδιο τον Ρωμανό το 534 και εντάσσει οριστικά τον Ύμνο στο corpus των διασωθέντων κοντακίων του.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως επιμελητής και έφορος αρχαιοτήτων της Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και Καβάλας. Διετέλεσε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στη Λευκωσία, διευθυντής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας (Κύπρος), από το 2023 πρόεδρος ΔΣ του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη). Ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Αρχαιολογίας και είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.