ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Original price was: 20.99 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 18.89 €.

ISBN 9786182230381
Διαστάσεις 17 × 24 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2024

Σελίδες

320

HM. Κυκλοφορίας

20-03-2024

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-10%

ΔΙΩΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Εκδόσεις:ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΟΝ Α ́ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Κωδικός προϊόντος: 075872 Κατηγορία:

Περιγραφή

Η συνεργασία με τον κατακτητή χαρακτήρισε την καθημερινότητα σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Πολιτικοί, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, δήμαρχοι, δικαστές, ιερείς, δημοσιογράφοι, συνεργάστηκαν στενά με τις αρχές Πόσο καλά γνώριζαν οι Έλληνες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς επηρέασε η αμερικανική δημοκρατία την πολιτική και θεσμική συγκρότηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους; Γιατί ο Αδαμάντιος Κοραής θεωρείται ο κορυφαίος «αμερικανολόγος» της εποχής του; Πώς ο Αμερικανικός Εμφύλιος έφθειρε την εικόνα των Ελλήνων για την Αμερική; Πότε και μέσα από ποιους ιδεολογικούς μηχανισμούς διαμορφώθηκε το «αμερικανικό όνειρο» στη συνείδηση των Ελλήνων; Πώς το πρότυπο της χειραφετημένης Αμερικανίδας επηρέασε το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα; Ποια ήταν η στάση της ελληνικής πολιτικής έναντι του αμερικανικού παράγοντα στη συγκυρία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εθνικού Διχασμού;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις στο παρόν βιβλίο, το οποίο αξιοποιεί μια εντυπωσιακή ποικιλία πηγών. Πρόκειται για την πρώτη συνεκτική μελέτη στην ελληνική βιβλιογραφία που ερμηνεύει τη διαδικασία κατασκευής και πρόσληψης της εικόνας της Αμερικής και των Αμερικανών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού και που συσχετίζει το περιεχόμενο αυτής της εικόνας με την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Το αντικείμενο αυτού του βιβλίου, επομένως, δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Ελλάδα, μιας και η παρακολούθηση των μεταμορφώσεων της εικόνας της Αμερικής αποτελεί, στην ουσία, ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της ίδιας της Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Διώγος είναι ιστορικός, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978, σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1997-2001) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο ΑΠΘ, από όπου και έλαβε τον διδακτορικό τίτλο το 2019. Από το 2007 εργάζεται ως καθηγητής (φιλόλογος) Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ την περίοδο 2010- 2013 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Έχει αναλάβει την έρευνα, συγγραφή κειμένων και επιμέλεια σε διάφορες εκθέσεις ιστορικού περιεχομένου, έχει διατελέσει επιμορφωτής σε σεμινάρια σχετικά με τη διδασκαλία της Ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση και έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή ιστορικά συνέδρια. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.