ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ

Original price was: 16.92 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 13.54 €.

ISBN 9789604354559
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2014

Σελίδες

448

HM. Κυκλοφορίας

01-11-2014

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-20%

ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ ΡΙΚΑ
Εκδόσεις:ΠΟΛΙΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΚΤΟΠΙΣΗ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940
Κωδικός προϊόντος: 023382 Κατηγορία:

Περιγραφή

Πριν από τον πόλεμο, ζούσαν στη Θεσσαλονίκη πάνω από 50.000 Εβραίοι. Από αυτούς, περισσότεροι από 46.000 εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, όπου, σε ποσοστό περίπου 96%, δολοφονήθηκαν.
Το ανά χείρας βιβλίο αφηγείται ιστορίες Θεσσαλονικιών Εβραίων που σώθηκαν. Οι ιστορίες τους είναι οι εξαιρέσεις που δεν αφήνουν ούτε στιγμή να ξεχαστεί ο κανόνας. Ο κανόνας ήταν ο θάνατος. Μέσα από τεκμήρια και μαρτυρίες, παρακολουθούμε διαδρομές ανθρώπων που μοιράστηκαν κοινές εμπειρίες στα βουνά όπου διέφυγαν για να πολεμήσουν ως αντάρτες, και στα στρατόπεδα όπου υπέμειναν αμέτρητα βάσανα, αλλά επέζησαν. Τους παρακολουθούμε επίσης κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν οι δρόμοι τους παρέμειναν κοινοί ή χώρισαν, αφού άλλοι επέστρεψαν στον γενέθλιο τόπο ενώ άλλοι μετανάστευσαν.
Η εστίαση σε ομάδες ανθρώπων που είχαν κοινές εμπειρίες ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας τις δυνατότητες και τα όρια των επιλογών τους, τις προθέσεις και τα αδιέξοδα, τις αντοχές και τις παραιτήσεις τους. Η επιβίωσή τους έλαβε πολλές όψεις. Τις όψεις που συναντάμε στα πρόσωπα των ίδιων, αλλά και όλων εκείνων με τους οποίους συναντήθηκαν: τόλμη, φόβο, ανυπακοή, συμμόρφωση, καλοσύνη, μικρότητα, αξιοπρέπεια, κακία – και όλα αυτά, στον υπερθετικό βαθμό που επέβαλλαν οι ακραίες συνθήκες του πολέμου και των διωγμών. Τις όψεις, ακόμα, που προσδιόρισε η κοινωνία τους, όταν βρέθηκε παγιδευμένη στη δίνη του πολέμου, της Κατοχής και των διώξεων. Στη διαλεκτική του ατομικού με το κοινωνικό, το τυχαίο διεκδικεί επίσης ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο. Η ποικιλία των διαδρομών “αυτών που επέζησαν” είναι κρίσιμη για να κατανοήσουμε ένα παρελθόν που δεν εξημερώνεται. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αφοσιωμένη ερευνήτρια η Ρίκα Μπενβενίστε έχει καταπιαστεί πολλές φορές με την ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας. Αυτή τη φορά καταπιάνεται με το θέμα “Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή – Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940” και στις σελίδες του βιβλίου αφηγείται ιστορίες Θεσσαλονικέων Εβραίων που σώθηκαν. Οι ιστορίες τους είναι οι εξαιρέσεις που δεν αφήνουν ούτε στιγμή να ξεχαστεί ο κανόνας. Ο κανόνας ήταν ο θάνατος, λέει η συγγραφέας. Και μέσα από τεκμήρια και μαρτυρίες παρακολουθεί το πώς σώθηκαν όσοι σώθηκαν, τι υπέμειναν, πώς επέζησαν, με ποιους τρόπους επέστρεψαν. Ένα βιβλίο μικροϊστορίας, σημαντικό μέρος της μεγάλης ιστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Όλγα Σελλά, Καθημερινή)