Η ΦΟΝΙΣΣΑ

Original price was: 11.10 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 9.99 €.

ISBN 9786180225495
Διαστάσεις 13 × 20 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2023

Σελίδες

168

Επιμέλεια

HM. Κυκλοφορίας

01-04-2023

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-10%

ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / PAPADIAMANTIS ALEXANDROS
Εκδόσεις:ΜΙΝΩΑΣ
Κωδικός προϊόντος: 069642 Κατηγορία: Ετικέτες: ,

Περιγραφή

Η Χαδούλα, η λεγόμενη Φράγκισσα ή αλλιώς Φραγκογιαννού, έγινε αντικείμενο μελέτης από εγκληματολόγους, νομικούς, ψυχολόγους και ψυχιάτρους, λογοτέχνες και κριτικούς. Προσεγγίζοντας ο καθένας από τη δική του σκοπιά τη γραία Χαδούλα, θέλησε να ερμηνεύσει τις αποτρόπαιες πράξεις της, να εισχωρήσει στο μυαλό της και να κατανοήσει το αδιανόητο ανοσιούργημα της παιδοκτονίας. Αυτό, όμως, που καθιστά τη Φόνισσα κορυφαίο κείμενο στο σύνολο της νεοελληνικής πεζογραφίας δεν είναι το γεγονός ότι απασχόλησε και απασχολεί με πάθος τους ειδικούς, αλλά το ότι από την πρώτη δημοσίευσή της το 1903 συνεχίζει να καθηλώνει, στο πέρασμα ενός τουλάχιστον ολόκληρου αιώνα, κάθε αναγνώστη που πιάνει στα χέρια του το αξεπέραστο ψυχογραφικό διήγημα.
Σήμερα, πιο επίκαιρο από ποτέ, το έργο του Παπαδιαμάντη εκφράζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που αναζητά τη δικαιοσύνη σε μια κοινωνία που μπορεί ακόμη να θεω¬ρεί τη γυναίκα κατώτερο είδος.
Υπάρχει άραγε συγχώρεση για το ασυνήθιστο κακό που διαπράττει η Φραγκογιαννού; Μήπως πράγματι απλώς «ψηλώνει ο νους της», χάνει τα λογικά της, όπως αναφέρει ο δημιουργός της, σε μια προσπάθεια να τη δικαιολογήσει, ή μήπως η ηρωίδα του Παπαδιαμάντη είναι το θύμα μιας κοινωνίας που μισεί τις γυναίκες;

ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
O Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου του 1851. Υπήρξε σπουδαίος λογοτέχνης του οποίου το έργο επηρεάστηκε άμεσα από το νησί στο οποίο γεννήθηκε. Στη γραφή του, γεμάτη λυρισμό και έντονη θρησκευτικότητα, χρησιμοποιεί το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα του νησιού και αποτυπώνει με ακρίβεια την ανθρώπινη ψυχολογία και τα ήθη της εποχής του.
Έγραψε κυρίως διηγήματα, τρία μυθιστορήματα –Η Γυφτοπούλα, Η Μετανάστις, Οι Έμποροι των Εθνών–, καθώς και τέσσερις νουβέλες, εκ των οποίων Η Φόνισσα δημοσιεύτηκε σε συνέχειες μέσα στο 1903 στο περιοδικό «Παναθήναια». Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα εργαζόταν για βιοποριστικούς λόγους ως μεταφραστής και διορθωτής, ενώ δημοσίευε κείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Η δυσκολία του να προσαρμοστεί στην Αθήνα, η άσχημη οικονομική του κατάσταση και η επιβάρυνση της υγείας του δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει τη δημοσιογραφική του καριέρα. Χωρίς οικονομικούς πόρους επέστρεψε στη Σκιάθο, όπου πέθανε στις 3 Ιανουαρίου του 1911.