ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ

25.68 

ISBN 9789607778895
Dimensions 17 × 25 cm
Cover

ΜΑΛΑΚΟ

Writer

Publisher

Year of Publication

2005

Pages

374

Translation

Editing

Date Published

01-10-2005

Ships within 2-5 business days. Subject to publisher availability.

-15%

MAYR ERNST
Translation:ΛΑΝΤΖΟΥΝΗ ΜΑΡΙΝΑ
Publisher:ΚΑΤΟΠΤΡΟ
ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ: ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
SKU: 012421 Category: Tag:

Description

Στο βιβλίο του Τι είναι η εξέλιξη, ο Ernst Mayr, ο βιολόγος που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνος για τη σύγχρονη σύνθεση της γενετικής και της εξελικτικής θεωρίας, παρουσιάζει μια πνευματώδη υπεράσπιση των δαρβινικών εξηγήσεων της βιολογίας και ένα κομψό εισαγωγικό βιβλίο για την εξέλιξη, το οποίο απευθύνεται στον γενικό αναγνώστη. Με μια απλή και προσιτή πρόζα, ο Mayr εξηγεί τα σύγχρονα μοντέλα της εξέλιξης για εκείνους που αποδέχονται την εξελικτική σκέψη αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς λειτουργεί, και για εκείνους που αποδέχονται την εξέλιξη αλλά δεν είναι σίγουροι ότι η δαρβινική εξήγηση είναι ορθή. Ως η τελευταία λέξη στην κατάσταση της εξελικτικής βιολογίας, το εν λόγω βιβλίο θα αποδειχθεί ανεκτίμητο ακόμη και για εκείνους που, όπως γράφει ο Mayr, «θέλουν να μάθουν περισσότερα πάνω στο σύγχρονο Παράδειγμα της εξελικτικής επιστήμης, αν μη τι άλλο για να μπορούν να επιχειρηματολογούν καλύτερα εναντίον του.»

Με σπάνια σαφήνεια, ο Mayr θέτει τα ερωτήματα που βρίσκεται στην καρδιά της εξέλιξης —Ποια είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη στη Γη; Ποια είναι η προέλευση και ο ρόλος της οργανικής ποικιλότητας;— και περιγράφει με δροσερή, μη τεχνική γλώσσα πώς η έρευνα για απαντήσεις αποκάλυψε με τα χρόνια λύσεις στα πιο προκλητικά προβλήματα που θέτει η εξελικτική θεωρία. Αντιμετωπίζει την αναγωγιστική προσέγγιση που προσπαθεί να αναγάγει όλα τα εξελικτικά φαινόμενα στο επίπεδο του γονιδίου, δείχνοντας ότι η εξέλιξη πρέπει να εστιάσει σε δύο κρίσιμες μονάδες: το άτομο και τους πληθυσμούς. Σε ένα προκλητικό τελευταίο τμήμα του βιβλίου, ο Mayr αναλογίζεται πώς η βελτιωμένη κατανόησή μας για την εξέλιξη έχει επηρεάσει τις απόψεις και τις αξίες του σύγχρονου ανθρώπου.

Είπαν για το βιβλίο

• «Δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε πουθενά αλλού πειστικότερη παρακαταθήκη της μεγαλοφυΐας του Δαρβίνου από αυτήν που παρέχει ο Mayr. […] Δώρο θαυμάσιο και διαχρονικό: την τέρψη της ανάγνωσης συντροφιά με ένα από τα πιο οξύνοα πνεύματα της εποχής μας.»

—The New York Times Book Review

• «Μια υπέροχη εισαγωγή στην εξέλιξη. […] Κομψός, γραπτός λόγος, πολλά συναρπαστικά γεγονότα και δεδομένα.»

—Natural History

• «Ο Mayr προσφέρει μια προκλητική εξήγηση των αιτίων που συνιστούν τη βάση της εξελικτικής αλλαγής, ενώ με κατηγορηματικό τρόπο επιδιώκει να μεταδώσει την αντίληψή του για την υπεροχή τούτης της θεωρίας.»

—Science News

• «Είμαστε τυχεροί που, έπειτα από μια ζωή συγγραφής με τους επιστήμονες ως αποδέκτες των γραπτών του, ο Ernst προσφέρει την απαράμμιλη εμπειρία του στο ευρύ κοινό γράφοντας τούτο το βιβλίο.»

—Jared Diamond, καθηγητής βιογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA)