ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Original price was: 22.00 €.Current price is: 16.50 €.

ISBN 9789606640841
Dimensions 14 × 21 cm
Cover

ΜΑΛΑΚΟ

Writer

Publisher

Year of Publication

2012

Pages

576

Translation

Editing

,

Date Published

01-12-2012

Ships within 2-5 business days. Subject to publisher availability.

-25%

STEWART IAN
Translation:ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Publisher:ΤΡΑΥΛΟΣ
ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
SKU: 001317 Category: Tag:

Description

…Τα μυστικά της ύπαρξης, η ίδια η φύση της ζωής, δεν είναι απλώς ζήτημα βιοχημείας. Υπάρχουν και άλλες επιστήμες που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην εξήγηση του τι δίνει ζωή στους έμβιους οργανισμούς.

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μαθηματικά (η γλώσσα της καθαρής αφαίρεσης) με τη βιολογία (τη γλώσσα της ζωής και των πολύπλοκων οργανικών μορφών);
«Επαναστατική!», αναφωνεί ο Ίαν Στιούαρτ, ο πασίγνωστος εκλαϊκευτής των μαθηματικών, ο ακαταμάχητος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ουόρικ, ο συγγραφέας τόσων μπεστ-σέλερς (ανάμεσά τους το αγαπημένο και διαχρονικό Παίζει ο Θεός ζάρια;)
«Μάλιστα, αυτή η ζωτική σχέση θα γίνεται ολοένα πιο παραγωγική», συνεχίζει ο Στιούαρτ.
«Η γεωμετρία των πολλών διαστάσεων καθοδηγεί με εκπληκτικό τρόπο την παραγωγή φαρμάκων. Η θεωρία κόμβων και η τοπολογία αναλύουν αποτελεσματικότατα την διαπλοκή στην έλικα του DNA. Η θεωρία παιγνίων ερμηνεύει αφοπλιστικά τις προτιμήσεις των εμβίων όντων κατά την αναπαραγωγή. Η συμμετρία, η θεωρία του Χάους και τα δίκτυα προσεγγίζουν εντυπωσιακά τα μοτίβα εντολών που δίνει ο εγκέφαλός μας. Η στατιστική και η βιοπληροφορική οργανώνουν και ωθούν δυναμικά το έργο των βιολόγων».

Ένα βιβλίο αποκάλυψη: αθέατα μαθηματικά ανοίγουν νέους ορίζοντες στη βιολογία του εικοστού πρώτου αιώνα.

Αν τον εικοστό αιώνα η κινητήρια δύναμη πίσω από την εμφάνιση νέων μαθηματικών ήταν οι φυσικές επιστήμες, στον εικοστό πρώτο αιώνα τον ρόλο αυτό θα αναλάβουν οι επιστήμες της ζωής. Ως μαθηματικός, βρίσκω την προοπτική συναρπαστική και ελκυστική. Τίποτε δεν αρέσει περισσότερο στους μαθηματικούς από μια πλούσια πηγή, γεμάτη νέα ερωτήματα. Οι βιολόγοι, δικαίως, θα εντυπωσιαστούν και μόνο από τις απαντήσεις!