ΣΕΝΕΚΑΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑΣ

Original price was: 9.90 €.Current price is: 7.92 €.

ISBN 9789606536236
Dimensions 12 × 18 cm
Cover

ΜΑΛΑΚΟ

Writer

Publisher

Year of Publication

2022

Pages

160

Translation

Date Published

30-03-2022

Ships within 2-5 business days. Subject to publisher availability.

-20%

ROMM S. JAMES
Translation:ΖΕΥΚΗ ΒΙΟΛΕΤΑ
Publisher:ΔΙΟΠΤΡΑ
Η ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΩΣ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Description

Το να προσφέρεις και να δέχεσαι είναι ίσως το πιο ανθρώπινο πράγμα, αλλά και το πιο κοντινό στη θεία φύση.
Έτσι υποστηρίζει ο Ρωμαίος στωικός φιλόσοφος Σενέκας στην εκτενέστερη και πιο αναλυτική ηθική πραγματεία του Περί Ευεργεσιών (De Beneficiis).
Ο James Romm, μεταφράζοντας εξαιρετικά τα κύρια σημεία του έργου, αποδίδει την ουσία της θέσης του Σενέκα, ότι η γενναιοδωρία και η ευγνωμοσύνη συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές αρετές.

Για τον Σενέκα, η παρόρμηση να δίνουμε στους άλλους αποτελεί το ίδιο το θεμέλιο της κοινωνίας, χωρίς αυτή είμαστε αξιολύπητα όντα, χειρότερα από τα άγρια ζώα.
Αλλά η γενναιοδωρία δεν προέκυψε τυχαία. Ο Σενέκας τη βλέπει ως μέρος της επιθυμίας μας να μοιάσουμε στους θεούς, που, δημιουργώντας τη γη και τον ουρανό, μας χάρισαν το μεγαλύτερο δώρο.

Η σκέψη του Σενέκα, γεμάτη βαθύ ανθρωπισμό, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή έμπνευσης για μια ζωή με περισσότερη αλληλεγγύη και προσφορά, καθώς μας θυμίζει πως το να είσαι γενναιόδωρος δεν είναι απλώς καλό, είναι ευχάριστο.

Βρείτε όλα τα βιβλία της σειράς Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ
Τα κείμενα του Σενέκα είναι γεμάτα στοχασμούς χρήσιμους και σήμερα, καθώς επίσης συμβουλές που έχουν πανανθρώπινη ισχύ. Αυτή η ελκυστική και κατανοητή μετάφραση θεμελιωδών αποσπασμάτων του έργου του είναι ένα πολύ καλό βιβλίο.
M. D. Usher, Πανεπιστήμιο του Βερμόντ
Με σοφή επιλογή αποσπασμάτων που μεταφράζονται με ξεχωριστή χάρη και σαφήνεια, το βιβλίο αυτό παρουσιάζει στους σημερινούς αναγνώστες τη σκέψη του Σενέκα πάνω σε ένα αιώνιο ζήτημα: την αληθινή φύση της γενναιοδωρίας και της ευγνωμοσύνης και τον καλύτερο τρόπο να εφαρμόζονται.
Robert A. Kaster, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον