ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ, ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ, ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Original price was: 18.02 €.Current price is: 16.22 €.

ISBN 9789600240320
Dimensions 14 × 21 cm
Cover

ΜΑΛΑΚΟ

Writer

Publisher

Year of Publication

2023

Pages

268

Date Published

03-05-2023

Ships within 2-5 business days. Subject to publisher availability.

-10%

ΤΣΟΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
Publisher:ΠΑΠΑΖΗΣΗ
ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Description

Οι σημαντικοί μύθοι δημιουργούν πρόσωπα αγέραστα. Είναι πρόσωπα που η βιοϊστορία τους διαμηνύει μια καίρια αλήθεια για την ψυχική συγκρότηση του ανθρώπου, γεγονός που εξηγεί γιατί η δύναμη αυτής της αλήθειας διεγείρει, παρά το κύλισμα των αιώνων, τις ανθρώπινες συνειδήσεις.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο αναγνώστης θα δει ότι με τον αποκεφαλισμό της Μέδουσας-Γοργούς αποκαλύπτονται οι απαρχές των βαθύτερων πόθων και αγωνιών του ανθρώπου, ενώ με το άδοξο τέλος της απογόνου της, της Γοργόνας που συνδέεται άρρηκτα με την ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνυφαίνεται το αρχέτυπο του ήρωα-πολεμιστή.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, αφού εμφανιστούν ο Παν, ο Ερμής και η Αθηνά σε ρόλους κατασκευαστών μελωδικών οργάνων αντιστοίχως, της σύριγγος, της λύρας και του αυλού, θα προταθεί μια ερμηνεία σχετικά με τη σημασία που έχουν οι θεϊκές αυτές πράξεις για τη μουσική τέχνη και γενικότερα για την εξέλιξη του πολιτισμού.

Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στο ζήτημα της σχέσης ιερού και ανίερου, όπως προβάλλει μέσα από μια σειρά νεοελληνικών θρύλων. Ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει τη δράση των ατίθασων δαιμονικών όντων που η παράδοση τα κατατάσσει στην κατηγορία των καλικαντζάρων. Η παρουσία αυτών των αλλόκοτων πλασμάτων γεννά στη λαϊκή ψυχή απύθμενους φόβους. Ποια είναι η πηγή τους; Και τι αποκαλύπτουν για το θρησκευτικό αίσθημα;

Writer
Χαρίκλεια Τσοκανή
Η Χαρίκλεια Τσοκανή είναι Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο Πανεπιστήμιο δίδαξε από το 1990-2018 τα γνωστικά αντικείμενα: Μουσική, Επικοινωνία και Μυθολογία. Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά κείμενα για τη μουσική εμπειρία, τη μουσικότητα στη νέα ελληνική γλώσσα, τους τρόπους επικοινωνίας στο δημοτικό χορευτικό τραγούδι κ.ά.
Η έρευνά της σχετικά με τις σημασίες και τα σύμβολα στον αρχαίο και νεότερο ελληνικό πολιτισμό αποτυπώνεται στα βιβλία της: α) «Η Κραυγή της Μέδουσας – από τον μύθο στη μουσική», εκδ. Αλεξάνδρεια, 2006, β) «Μουσική Μανία – στις απαρχές του βακχικού ενθουσιασμού», εκδ. Αλεξάνδρεια, 2011, γ) «Πρόσωπα του μύθου, του θρύλου, της μουσικής», εκδ. Παπαζήση, 2023.