Ο ΡΩΣΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΓΚΡΙΣΑ ΠΕΡΕΛΜΑΝ

Original price was: 18.25 €.Current price is: 13.69 €.

ISBN 9789606640582
Dimensions 14 × 21 cm
Cover

ΜΑΛΑΚΟ

Writer

Publisher

Year of Publication

2009

Pages

336

Translation

Editing

,

Date Published

01-11-2009

Ships within 2-5 business days. Subject to publisher availability.

-25%

GESSEN MASHA
Translation:ΣΙΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Publisher:ΤΡΑΥΛΟΣ
SKU: 020122 Category: Tag:

Description

2000, Μάιος, Βοστώνη: το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay ορίζει τα επτά σημαντικότερα άλυτα προβλήματα των Μαθηματικών, και αθλοθετεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το καθένα.

2002, Νοέμβριος, Αγία Πετρούπολη: ο ιδιοφυής ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι [Γκρίσα] Πέρελμαν «ανεβάζει» στο διαδίκτυο την απόδειξή του για την Εικασία του Πουανκαρέ: ένα από τα επτά δυσεπίλυτα προβλήματα –που ταλάνιζε τους σημαντικότερους μαθηματικούς από τις αρχές του 20ού αιώνα– είχε βρει τον «δάσκαλό» του.

2006, Αύγουστος, Μαδρίτη: η κοινότητα των μαθηματικών αναμένει τον Γκρίσα να παρευρεθεί στην τελετή απονομής του Μεταλλίου Φιλντς (το μαθηματικό ισοδύναμο του βραβείου Νόμπελ) και να αποδεχτεί την τιμητική του διάκριση. Ο εκκεντρικός 40χρονος μαθηματικός –κλεισμένος με τη μητέρα του σε ένα φτωχικό δυάρι– περιφρονεί φίλους και συναδέλφους και δηλώνει απών.

2009, Οκτώβριος, Αγία Πετρούπολη: «Η συνάντησή μας δεν έχει κανένα νόημα», απαντά ο Γκρίσα στον πρόεδρο της επιτροπής του Ινστιτούτου Clay, και –άκαμπτος στις πεποιθήσεις του– απορρίπτει κατηγορηματικά το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Πώς κατόρθωσε αυτός ο τόσο αινιγματικός μαθηματικός να «αλώσει» το πρόβλημα, εντελώς μόνος, αποκομμένος από την κοινωνία και τους δυτικούς συναδέλφους του; Τι είδους δημιουργικές διεργασίες τροφοδότησαν την απρόσκοπτη σκέψη του με τέτοια υπολογιστική ισχύ ώστε να εξωθήσει τις έννοιες των μαθηματικών στα απώτατα όρια της λογικής; Κάτω από ποιες συνθήκες εκπαιδεύτηκε και με ποια ιδεώδη ανδρώθηκε στη Σοβιετική Ένωση της μετασταλινικής εποχής; Πώς κατέληξε να απαξιώσει χρήματα και φίλους, και γιατί αρνείται κάθε επικοινωνία με ολόκληρο τον κόσμο;

Εντυπωσιασμένη από τη μοναδικότητα αυτού του χαρακτήρα αλλά και από την ιδιομορφία αυτού του φαινομένου των μαθηματικών, η συγγραφέας-μαθηματικός Masha Gessen αφιερώθηκε στην εξιστόρηση της απίστευτης βιογραφίας του Γκρίσα Πέρελμαν.

Μια αληθινή ιστορία, ένα μαθηματικό μυστήριο, το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, και η μοίρα μιας ιδιοφυίας στον σημερινό μας κόσμο.
«Ο θρίαμβος και η τραγωδία συνδέονται άρρηκτα στην εκπληκτική ιστορία αυτού του σπάνιου μαθηματικού που επέλυσε ένα πρόβλημα απίστευτης δυσκολίας εφαρμόζοντας αδιανόητες μεθόδους. Πρόκειται για ένα υπέροχο και βαθιά ανθρώπινο έργο. Διαβάστε το και ανακαλύψτε πώς ολόκληρος ο συναισθηματικός, ο κοινωνικός, και o διανοητικός κόσμος του Γκρίσα μετουσιώθηκαν σε μια τέλεια μαθηματική απόδειξη».
Ian Stewart