Η ΧΑΜΕΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ FEYNMAN

22.07 

ISBN 9789607778123
Dimensions 14 × 21 cm
Cover

ΜΑΛΑΚΟ

Writer

,

Publisher

Year of Publication

1997

Pages

222

Translation

Editing

Date Published

01-11-1997

Ships within 2-5 business days. Subject to publisher availability.

-15%

GOODSTEIN DAVID, GOODSTEIN JUDITH
Translation:ΑΓΑΠΑΚΗ ΠΩΛΙΝΑ
Publisher:ΚΑΤΟΠΤΡΟ
Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Description

Το 1964, ο Richard Feynman έδωσε μια διάλεξη στους πρωτοετείς φοιτητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας με θέμα «Η κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο»· γιατί, δηλαδή, οι πλανήτες ακολουθούν ελλειπτική τροχιά, όπως είχε ανακαλύψει ο Νεύτων 300 χρόνια νωρίτερα. Ο Feynman ανέπτυξε το επιχείρημά του και παρουσίασε την απόδειξη, χρησιμοποιώντας μόνο τη στοιχειώδη γεωμετρία του λυκείου. Σε τούτο το βιβλίο, η διάλεξη του Feynman, που θεωρούνταν χαμένη για πολλά χρόνια, ανασυγκροτείται και εξηγείται με σχολαστικό και προσιτό τρόπο, μαζί με μια ιστορία των ιδεών για την κίνηση των πλανητών. Ο καθένας που διατηρεί στη μνήμη του τη γεωμετρία του λυκείου μπορεί να την απολαύσει.

Είπαν για το βιβλίο

• «Οι ιδιοφυείς επιστήμονες ανήκουν σε δύο κατηγορίες: οι συνηθισμένοι επιτυγχάνουν σπουδαία πράγματα, αλλά σε αφήνουν να πιστέψεις ότι θα τα κατάφερνες κι εσύ αν είχες δουλέψει αρκετά σκληρά· από την άλλη οι “μάγοι”, που αδυνατείς να ανακαλύψεις την πηγή της έμπνευσής του. Ο Feynman ήταν ένας “μάγος”.»

—Hans Bethe, θεωρητικός φυσικός, βραβείο Νόμπελ Φυσικής

• «Οι Goodstein αφηγούνται το αγωνιώδες κυνήγι ενός χαμένου ντοκουμέντου και παρουσιάζουν με ευαισθησία ένα συγκινητικό πορτρέτο του μεγάλου φυσικού. Επιπλέον, προσφέρουν μια ευχάριστη, προσιτή αλλά και εμπεριστατωμένη εισαγωγή σε ένα θεμελιώδες επιστημονικό πρόβλημα. Ο Feynman, από τη μεριά του, θα ανταμείψει πλουσιοπάροχα όσους είναι πρόθυμοι να τον παρακολουθήσουν στους συναρπαστικούς συλλογισμούς του.»

—I. Bernard Cohen, καθηγητής ιστορίας των φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Harvard