ΑΡΧΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ

Original price was: 53.00 €.Current price is: 47.70 €.

ISBN 9789600241280
Dimensions 21 × 29 cm
Cover

ΜΑΛΑΚΟ

Writer

Publisher

Year of Publication

2023

Pages

472

Date Published

15-12-2023

Ships within 2-5 business days. Subject to publisher availability.

-10%

ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Publisher:ΠΑΠΑΖΗΣΗ
SKU: 073798 Category:

Description

Από τα πολλά και μεγάλα θέματα του κλάδου της Φυσικοχημείας, του πιο θεωρητικού όλης της Χημείας, αυτό το βιβλίο καταπιάνεται με μερικά σημαντικά και ενδιαφέροντα. Πρόκειται κυρίως για θέματα που είναι καθιερωμένα, αλλά παρόλα αυτά βρίσκονται στην αιχμή των φυσικοχημικών μελετών. Κάθε θέμα παρουσιάζεται αυτοτελώς διότι το καθένα προέρχεται από ένα αντίστοιχο αυτοδύναμο βιβλίο της εκτενέστατης σειράς Oxford Chemistry Primers της Oxford University Press.
Το πρώτο από τα πέντε μέρη του βιβλίου αποτελεί μια αναδρομή στις βασικές αρχές της Φυσικής, όπως κλασική και κβαντική μηχανική, κυματική, ηλεκτρομαγνητισμός, κινητική θεωρία αερίων και οπτική, που απαιτούνται σε πολλά προβλήματα Χημείας όλων των υλικών. Το δεύτερο μέρος εξετάζει τις ενεργειακές καταστάσεις των ατόμων και τις φασματοσκοπικές μεταπτώσεις αυτών, με έμφαση στο υδρογόνο, τα μέταλλα των αλκαλίων και το ήλιο, αλλά περιγράφοντας επίσης όλα τα σημαντικά φαινόμενα που παρατηρούνται στα άτομα. Το επόμενο μέρος περνά από τα άτομα στα μόρια με έμφαση στα διατομικά εξετάζοντας την περιστροφική, την δονητική, την ηλεκτρονιακή και την φωτοηλεκτρονιακή τους φασματοσκοπία, καθώς και τα κυριότερα χαρακτηριστικά των φασμάτων. Στα δυο τελευταία μέρη του βιβλίου περιγράφονται οι τρόποι μελέτης των χημικών αντιδράσεων στην αέρια φάση και πάνω σε επιφάνειες στερεών. Η δυναμική των αντιδράσεων αποτελεί την θεωρητική και πειραματική προσέγγιση της χημικής κινητικής σε επίπεδο διακριτών κβαντικών καταστάσεων. Στο μέρος των μελετών των επιφανειών περιγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των στερεών και οι πολύπλευροι τρόποι αναλύσεώς τους.
Όλα τα μέρη του βιβλίου είναι γραμμένα από ειδικούς στον κλάδο τους. Περιλαμβάνουν πάμπολλα διαγράμματα και παραστατικά σχήματα για την πληρέστερη περιγραφή του περιεχομένου. Μέσα στο κείμενο βρίσκονται διάσπαρτα λυμένα προβλήματα που βοηθούν στην κατανόηση της θεωρίας, αλλά και μια ποικιλία άλυτων ασκήσεων για εξάσκηση του αναγνώστη. Κάθε μέρος του βιβλίου συμπληρώνεται με βιβλιογραφία είτε για εμβάθυνση στην θεωρία είτε με αναφορές σε πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Συγγραφέας – Τσεκούρας Αθανάσιος
Ο Αθανάσιος Τσεκούρας είναι Aναπληρωτής Kαθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διδάσκει Φυσικοχημεία (Θερμοδυναμική, Φασματοσκοπία κ.ά.). Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Χημικής Φυσικής με θέμα την δυναμική χημικών αντιδράσεων από το Πανεπιστήμιο Stanford και έχει εργασθεί ερευνητικά στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και στο Βορειοδυτικό Εθνικό Εργαστήριο Ειρηνικού των Η.Π.Α. σε μελέτες επιφανειών. Στα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέρονται περιλαμβάνονται η αυθόρμητη ηλεκτρική πόλωση λεπτών υμενίων σε χαμηλές θερμοκρασίες, η επεξεργασία και μοντελοποίηση φαρμακοκινητικών δεδομένων και η ιστορία της Χημείας στην Ελλάδα.