Description
«Aν θέλετε να γίνετε αληθινός επιστήμονας, να σκέφτεστε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα με τον αντίθετο ακριβώς τρόπο από εκείνον που σκέπτονται οι συνάδελφοί σας», έλεγε ο Aϊνστάιν.
Ωστόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα πολύ συχνά εμμένει σε έναν μονολιθικό κομφορμισμό και όχι μόνο δεν καταφέρνει να σκεφτεί «με τον αντίθετο ακριβώς τρόπο», αλλά περιφρονεί και καταδικάζει και όποιον αποτολμά να το κάνει. Kαι όχι σπάνια κρίνει λανθασμένα! Έκανε λάθος ο Aρχιμήδης όταν λογόκρινε την κοπερνίκεια υπόθεση του Aρίσταρχου του Σάμιου και έκανε επίσης λάθος η επιστημονική κοινότητα όταν, δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, μουρμούριζε με κακεντρέχεια ότι ο Πέιτον Pους, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους καρκινογόνους ιούς, είχε «κάλο στον εγκέφαλο»!
O Mαρκόνι κατάφερε να σχεδιάσει τις υπερατλαντικές του μεταδόσεις ακριβώς γιατί δεν ήξερε τους νόμους της διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, κι αυτό παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις του Πουανκαρέ, που τους νόμους αυτούς τους έπαιζε στα δάκτυλα.
Πράγματι, πολλές ανακαλύψεις απαιτούν πάνω απ’ όλα τόλμη, δημιουργικότητα και ανοικτό μυαλό, ποιότητες τις οποίες διαθέτουν όχι μόνο οι αυθεντικοί και αντικομφορμιστές επιστήμονες, αλλά και τα «ημικαταρτισμένα» αουτσάιντερ, που έχουν το θάρρος να πηγαίνουν ενάντια στο ρεύμα και να σκέφτονται ό,τι οι άλλοι θεωρούν αδύνατο.
Σε αυτό το βιβλίο ο Federico Di Trocchio παρουσιάζει ένα πανόραμα των «κριτικών λαθών» της επιστήμης – που συχνά αναγνωρίστηκαν και διορθώθηκαν μονάχα μετά πάροδο πολλών αιώνων· εισάγει μερικά θεμελιώδη ερωτήματα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιστήμης: πώς συντελείται το πέρασμα από μια παλιά σε μια νέα θεωρία; Πώς γεννιέται μια μεγάλη ανακάλυψη; Kαι, κυρίως, γιατί ήταν τόσο δύσκολο να γίνουν κατανοητές και αποδεκτές εννοιoλογικές επαναστάσεις, όπως η κοπερνίκεια θεωρία και η σχετικότητα, ή τεχνολογικοί νεωτερισμοί ιστορικής εμβέλειας όπως το ραδιόφωνο, ο λαμπτήρας και το αεροπλάνο;
Ένα βιβλίο που παίρνει θέση υπέρ όλων εκείνων των ιδεών και των ερευνητών που αναγκάστηκαν να αγωνιστούν ενάντια στις αντιστάσεις και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό της επιστημονικής κοινότητας και φωτίζει όχι μόνο τα κοινωνικά και οικονομικά, αλλά και τα μεθοδολογικά και ψυχολογικά προβλήματα που θέτουν φραγμούς στην πρόοδο των ανθρώπων. Ένα μοναδικό ανάγνωσμα για τη δημιουργικότητα, την έμπνευση, το πάθος, αλλά και το πείσμα των επιστημόνων!