ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ

27.93 

ISBN 9789607778307
Διαστάσεις 17 × 25 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2000

Σελίδες

520

Μετάφραση

HM. Κυκλοφορίας

01-07-2000

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-15%

PINKER STEVEN
Μετάφραση:ΜΟΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εκδόσεις:ΚΑΤΟΠΤΡΟ
ΠΩΣ Ο ΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ
Κωδικός προϊόντος: 012385 Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

«Εσείς και εγώ μεγαλώσαμε μιλώντας διαφορετική γλώσσα. Εγώ δεν μιλάω λέξη ελληνικά και εσείς πιθανόν δεν μιλάτε λέξη αγγλικά. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή καταλαβαίνετε όσα σας λέω και παρακολουθείτε τις σκέψεις που διατυπώνω. Αυτό το θαύμα αναδεικνύει πολλά από τα ζητήματα που διερευνώ στις σελίδες του παρόντος βιβλίου…»

—Από το Προλογικό Σημείωμα του συγγραφέα στην ελληνική έκδοση

«Ελπίζω να εξηγήσω στον αναγνώστη τι βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες ανακαλύψεις των γνωσιακών επιστημών και της γλωσσολογίας: καθολικές βαθιές δομές, νοήμονα βρέφη, γονίδια γραμματικής, τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, χιμπαντζήδες που χειρίζονται σήματα, ομιλούντες Νεάντερταλ, παιδιά σε άγρια κατάσταση, παράδοξες εγκεφαλικές βλάβες, έρευνες για τη μητέρα όλων των γλωσσών. Ελπίζω να απαντήσω γιατί η γλώσσα είναι για μας τους ανθρώπους ένα ένστικτο, γιατί υπάρχουν τόσο πολλές γλώσσες, γιατί είναι δύσκολο για τους ενηλίκους να μάθουν μια ξένη γλώσσα και γιατί ουδείς γνωρίζει τον πληθυντικό της λέξης Walkman…»

—Από τον Πρόλογο

Είπαν για το βιβλίο

• «Ένα από τα μεγαλύτερα ευεργετήματα που έκανα ποτέ στον εγκέφαλό μου ήταν ότι διάβασα το βιβλίο του Pinker. Όσοι στερούνται ειδικών γνώσεων θα καταγοητευτούν από την πραγματικά διαυγή και εμπνευσμένη εισαγωγή στον συναρπαστικό κόσμο της γλωσσολογίας. Οι ορθόδοξοι κοινωνικοί επιστήμονες —και οι βιολόγοι «συνοδοιπόροι» τους— θα βρεθούν ενώπιον μιας σφοδρής δαρβινικής αμφισβήτησης των πιο πεφιλημένων δογμάτων τους. Όσοι διακατέχονται από σχολαστικισμό απέναντι στις λέξεις, όπως εγώ, θα φρονηματιστούν και θα μεταμεληθούν. Ακόμη και αν δεν συμμερίζεστε τις απόψεις του συγγραφέα, το υπέροχο αυτό έργο θα σας γοητεύσει και θα αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον σας.»

—Richard Dawkins, ομότιμος καθηγητής βιολογίας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

• «Πώς εξελίχθηκε η γλώσσα; Γιατί μόνο οι άνθρωποι είναι ικανοί για δομική γραμματική γλώσσα; Τι ηλικία έχει η γλώσσα; Τέτοια ερωτήματα αναλύονται εδώ, με σπάνια αμεσότητα και ζωντάνια· πρόκειται για έργο που φέρει τη σφραγίδα της βαθύνοιας.»

—Richard L. Gregory, καθηγητής νευροψυχολογίας, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ

• «Εξαιρετικά πολύτιμο βιβλίο, διαφωτιστικό και καλογραμμένο.»

—Noam Chomsky, καθηγητής γλωσσολογίας, MIT

• «Πηγαίνετε αμέσως, όχι περπατώντας αλλά τρέχοντας, να προμηθευτείτε το Γλωσσικό ένστικτο. Σε αυτό το όντως κατατοπιστικό και απολαυστικό βιβλίο, ο Pinker αναλαμβάνει να σας εισαγάγει στον υπέροχο κόσμο της γλώσσας. Αποφεύγει να σας ταλαιπωρήσει με την “αργκό” των γλωσσολόγων και κατευθύνει την προσοχή σας σε μια αναλλοίωτη αλήθεια: η γλώσσα είναι ένα ένστικτο. Στηριζόμενος σε τούτη τη θεμελιώδους σημασία ανακάλυψη, μας αποκαλύπτει τα μυστικά της νόησης. Πρόκεται για ένα πραγματικά έξοχο επίτευγμα. […]»

—Micahel Gazzaniga, διευθυντής του Κέντρου SAGE για τη Μελέτη του Νου, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα

• «Ο Steven Pinker, ένας από τους εξέχοντες ερευνητές στον χώρο της γλωσσολογίας παγκοσμίως, υπερασπίζεται με μεγάλη ευρηματικότητα και εμβρίθεια την προκλητική θέση για τις βιολογικές βάσεις της γλώσσας, και στην πορεία του εγχειρήματός του παρέχει έγκυρες απαντήσεις για τα μείζονα προβλήματα γύρω από τη φύση της γλώσσας. Το Γλωσσικό ένστικτο είναι από κάθε άποψη ένα υπέροχο βιβλίο.»

—Howard Gardner, καθηγητής νευρολογίας, Πανεπιστήμιο της Βοστώνης