Περιγραφή
Το βιβλίο ασχολείται με την παρουσίαση και ερμηνεία των παραστάσεων των πρώτων χρόνων του Φεστιβάλ των Συρακουσών (1914-1939), του μακροβιότερου φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού δράματος στον κόσμο. Αμφισβητεί τα πορίσματα της προηγούμενης έρευνας, που θεωρεί ότι το Φεστιβάλ των Συρακουσών υπήρξε στα χρόνια που βρισκόταν υπό την αιγίδα του μουσολινικού καθεστώτος όργανο προπαγάνδας, και επαναφέρει ξανά τον διάλογο βασιζόμενο σε πλούσιο αρχειακό υλικό. Οι εκδηλώσεις στις Συρακούσες αφενός προβάλλουν έναν γοητευτικό ελληνοσικελικό τοπικιστικό χαρακτήρα, ο οποίος καταδεικνύει την ύπαρξη μιας άλλης ιστορίας και μιας άλλης πραγματικότητας της σικελικής γης από αυτή που αναγνωρίζει ο επίσημος ιστορικός λόγος της χώρας, και αφετέρου υπογραμμίζουν, μέσα από τα τεκμήρια και τις πηγές που τις διασώζουν, τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την αξιοπιστία του επιστημονικού έργου κάθε αυθαίρετη μεταχείρισή τους.
Η Ναταλία Μηνιώτη είναι διδάκτωρ Θεατρολογίας του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα πεδία της έρευνάς της είναι η σύγχρονη σκηνική πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού δράματος, η κριτική θεάτρου, η
ιστορία και η θεωρία του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου στον 20ό αιώνα. Διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εργάζεται ως δραματολόγος σε θεατρικές παραγωγές.