ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Original price was: 22.00 €.Current price is: 16.50 €.

ISBN 9789606640841
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2012

Σελίδες

576

Μετάφραση

Επιμέλεια

,

HM. Κυκλοφορίας

01-12-2012

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-25%

STEWART IAN
Μετάφραση:ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Εκδόσεις:ΤΡΑΥΛΟΣ
ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
Κωδικός προϊόντος: 001317 Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

…Τα μυστικά της ύπαρξης, η ίδια η φύση της ζωής, δεν είναι απλώς ζήτημα βιοχημείας. Υπάρχουν και άλλες επιστήμες που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην εξήγηση του τι δίνει ζωή στους έμβιους οργανισμούς.

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μαθηματικά (η γλώσσα της καθαρής αφαίρεσης) με τη βιολογία (τη γλώσσα της ζωής και των πολύπλοκων οργανικών μορφών);
«Επαναστατική!», αναφωνεί ο Ίαν Στιούαρτ, ο πασίγνωστος εκλαϊκευτής των μαθηματικών, ο ακαταμάχητος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ουόρικ, ο συγγραφέας τόσων μπεστ-σέλερς (ανάμεσά τους το αγαπημένο και διαχρονικό Παίζει ο Θεός ζάρια;)
«Μάλιστα, αυτή η ζωτική σχέση θα γίνεται ολοένα πιο παραγωγική», συνεχίζει ο Στιούαρτ.
«Η γεωμετρία των πολλών διαστάσεων καθοδηγεί με εκπληκτικό τρόπο την παραγωγή φαρμάκων. Η θεωρία κόμβων και η τοπολογία αναλύουν αποτελεσματικότατα την διαπλοκή στην έλικα του DNA. Η θεωρία παιγνίων ερμηνεύει αφοπλιστικά τις προτιμήσεις των εμβίων όντων κατά την αναπαραγωγή. Η συμμετρία, η θεωρία του Χάους και τα δίκτυα προσεγγίζουν εντυπωσιακά τα μοτίβα εντολών που δίνει ο εγκέφαλός μας. Η στατιστική και η βιοπληροφορική οργανώνουν και ωθούν δυναμικά το έργο των βιολόγων».

Ένα βιβλίο αποκάλυψη: αθέατα μαθηματικά ανοίγουν νέους ορίζοντες στη βιολογία του εικοστού πρώτου αιώνα.

Αν τον εικοστό αιώνα η κινητήρια δύναμη πίσω από την εμφάνιση νέων μαθηματικών ήταν οι φυσικές επιστήμες, στον εικοστό πρώτο αιώνα τον ρόλο αυτό θα αναλάβουν οι επιστήμες της ζωής. Ως μαθηματικός, βρίσκω την προοπτική συναρπαστική και ελκυστική. Τίποτε δεν αρέσει περισσότερο στους μαθηματικούς από μια πλούσια πηγή, γεμάτη νέα ερωτήματα. Οι βιολόγοι, δικαίως, θα εντυπωσιαστούν και μόνο από τις απαντήσεις!