ΡΩΣΙΑ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Original price was: 12.00 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 9.00 €.

ISBN 9786182041864
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2022

Σελίδες

152

Επιμέλεια

HM. Κυκλοφορίας

22-06-2022

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-25%

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Εκδόσεις:ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κωδικός προϊόντος: 101129 Κατηγορία:

Περιγραφή

Το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου 2022, σηματοδότησε το τέλος του κόσμου που γνωρίσαμε ως αποτέλεσμα της μεταπολεμικής διευθέτησης μετά την ήττα των δυνάμεων του Άξονα από τους Συμμάχους. Η Ρωσική Ομοσπονδία κήρυξε τον πόλεμο κατά της γειτονικής, ανεξάρτητης Ουκρανίας, προβάλλοντας έωλα και προσχηματικά επιχειρήματα, καταπατώντας κάθε αρχή διεθνούς δικαίου.
Η Δύση φάνηκε απροετοίμαστη για αυτή την εξέλιξη. Τα σημάδια ήταν μπροστά στα μάτια όλων, μα ελάχιστοι ήθελαν να τα δουν. Η Ρωσία με κάθε ευκαιρία από το 2001 και μετά, διατράνωνε την άποψή της πως νιώθει στενάχωρα σε αυτή την αρχιτεκτονική ασφάλειας και πως θα πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να χωράει τις δικές της αυτοκρατορικές φιλοδοξίες στην Ευρασία. Με την κήρυξη του πολέμου, η Ρωσία δικαίωσε εκείνους που την κατέταξαν ως τον Νο 1 εχθρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αφύπνισε τις πολιτικές ηγεσίες και τις κοινωνίες της Δύσης, άλλαξε άρδην τον γεωπολιτικό χάρτη και έθεσε επί τάπητος την αλλαγή παραδείγματος στις σχέσεις της με την πλειονότητα των κρατών του προηγμένου κόσμου.
Αυτή η παραδοχή μάς υποχρεώνει να καταβάλουμε επιπλέον προσπάθειες στην κατανόηση της «μεγάλης άγνωστης» Ρωσίας και να μην αρκεστούμε στη λογοτεχνική-πολιτιστική εκδοχή της εικόνας της. Η Ρωσία θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολύπλευρης μελέτης, προκειμένου να κατανοηθεί, για να μπορέσει η Δύση να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να οικοδομήσει μαζί της, στο μέλλον, σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Ταράς Σεβτσένκο» στο Κίεβο και στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ. Από πολύ νωρίς, γοητεύτηκε από την ρωσική γραμματεία κι έτσι άρχισε να μετα-φράζει εμβληματικές προσωπικότητες και κείμενα. Μέχρι σήμερα, έχει μεταφράσει περισσότερα από 130 βιβλία, τα οποία αφορούν όλο το εύρος των ρωσικών γραμμάτων: φιλοσοφία, θεολογία, ιστορία, πολιτική, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, κριτική της λογοτεχνίας κ.ά. Το 2014 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το περιοδικό «Στέπα», μία τετραμηνιαία επιθεώρηση του ρωσικού πολιτισμού, στο οποίο δημοσιεύει μεταφρά-σεις σημαντικών στοχαστών και λογοτεχνών, τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος, σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τον Έλληνα αναγνώστη να προσεγγίσει το περίπλοκο μα και γοητευτικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα «ρωσικός πολιτισμός». Παράλληλα, δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε σύγχρονα ελληνικά περιοδικά όπως το The Book’s Journal, Παρέμβαση, Κοράλλι, Εντευκτήριο, Φρέαρ, Ανθίβολα κ.ά.