ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΜΕΝΤΕΛΕΓΙΕΦ

14.84 

ISBN 9789607990808
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2004

Σελίδες

400

Μετάφραση

HM. Κυκλοφορίας

01-03-2004

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-25%

STRATHERN PAUL
Μετάφραση:ΠΡΑΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
Εκδόσεις:ΤΡΑΥΛΟΣ
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ
Κωδικός προϊόντος: 012759 Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

Από τι υλικά είναι καμωμένος ο κόσμος μας; Ένα θεμελιώδες ερώτημα, ένας ικανότατος συγγραφέας, και δύο αρετές μάλλον ασυνήθιστες στην ιστορία της χημείας: η σαφήνεια και η ευχάριστη ανάγνωση.
O συνδυασμός τους είναι εκρηκτικός: Ένα βιβλίο που έχει αναστήσει τους χημικούς επιστήμονες και –με σάρκα και οστά– τους βάζει να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Δεν είναι και λίγο…

Η ανάγνωση του έργου «Το όνειρο του Μεντελέγιεφ» είναι σκέτη απόλαυση! Πρόκειται για μια πραγματικά διεισδυτική περιγραφή της ανάπτυξης της χημείας διαμέσου των αιώνων, καθώς και του τρόπου μέσα από τον οποίο η απληστία του ανθρώπου και η αναζήτηση της προσωπικής δόξας σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν σε σημαντικά βήματα προόδου για ολόκληρο τον κόσμο.
Το πλαίσιο της ιστορίας είναι η ίδια η ζωή του ρώσου επιστήμονα του 19ου αιώνα, Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, που ένα βράδυ αποκοιμήθηκε στο γραφείο του και ξύπνησε έχοντας συλλάβει στο όνειρό του την ιδέα του Περιοδικού Πίνακα. Ο γνωστός σε όλους μας Περιοδικός Πίνακας των Χημικών Στοιχείων, συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης χημείας και η διατύπωσή του αποτελεί το ορόσημο μετά από το οποίο η χημεία θεωρείται ότι ενηλικιώθηκε πλέον ως επιστήμη.

Με σημείο εκκίνησης τις ιδέες των φιλοσόφων της αρχαιότητας, περνώντας από την αλχημεία του Mεσαίωνα και καταλήγοντας στη διάσπαση του ατόμου, το βιβλίο αυτό αφηγείται την πραγματική ιστορία της γέννησης της χημείας και το ρόλο που έπαιξε σε αυτήν το όνειρο ενός ανθρώπου.

Το όνειρο του Μεντελέγιεφ είναι ένα θαυμαστό ταξίδι από την αλχημεία στη χημεία μέσα από την αναζήτηση των χημικών στοιχείων στο σύμπαν μας. Eίναι ένα ταξίδι «αναψυχής» αλλά και προβληματισμού, μέσα από ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται από ενάργεια και βαθύτητα.
Στο βιβλίο αυτό –γεμάτο γνώσεις αλλά και διασκεδαστικό συνάμα– ο Πολ Στράδερν, συγγραφέας που έχει βραβευθεί ως μυθιστοριογράφος και ως εκλαϊκευτής πολύπλοκων επιστημονικών εννοιών, μας ταξιδεύει ώς τις απαρχές της χημείας ακολουθώντας το νήμα της συναρπαστικής ιστορίας των χημικών στοιχείων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος
1. Οι απαρχές
2. Οι πρακτικές της αλχημείας
3. Ανάμεσα στη μεγαλοφυή σύλληψη και τη σκέτη αρλούμπα
4. Παράκελσος
5. Δοκιμή και λάθος
6. Τα στοιχεία της επιστήμης
7. H αναγέννηση μιας επιστήμης
8. Πράγματα πρωτόφαντα
9. Το μέγα μυστήριο του φλογιστού
10. H λύση του μυστηρίου
11. Μια εξίσωση για τη Χημεία
12. Η έρευνα για την κρυμμένη δομή
13. O Μεντελέγιεφ
14. O Περιοδικός Πίνακας
Για περαιτέρω μελέτη
Ευρετήριο