Περιγραφή
Μετά το best seller ΑΪΝΣΤΑΙΝ – ΠΙΚΑΣΟ, ο Arthur Miller παρουσιάζει το χρονικό μιας σφοδρής «επιστημονικής» αντιπαλότητας γραμμένο σαν μυθιστόρημα εποχής.
Με σαγηνευτική αφήγηση ο ταλαντούχος κος Miller μάς ταξιδεύει από την Ινδία του Γκάντι στην Αγγλία του 1930, και από εκεί στο Λος Άλαμος του Οπενχάιμερ, τον Ψυχρό Πόλεμο και τη βόμβα υδρογόνου.
Πρωταγωνιστές δύο κορυφαίοι επιστήμονες σε μια ιστορία γεμάτη άμετρο ανταγωνισμό με στόχο την ανακάλυψη της αστείρευτης ενέργειας που κρύβεται στο εσωτερικό των αστέρων. Αρχικά, τη σκέψη τους πυρπολούν ερωτήματα για το πώς γεννιούνται και πώς πεθαίνουν (εκλύοντας τεράστια ποσά ενέργειας) οι «σκοτεινοί αστέρες» –μια πρώιμη ονομασία για τις μαύρες τρύπες–, για το τι σηματοδοτούν οι σκουληκότρυπες, τι είναι ο κβαντικός αφρός και τα Σύμπαντα-βρέφη. Μέσα από αυτή την ιστορική, διανοητική τιτανομαχία, ανατέλλουν δύο νέες ρηξικέλευθες θεωρίες: η σχετικότητα και η κβαντική μηχανική. Οι μαύρες τρύπες του Διαστήματος –αυτά τα μυστηριώδη, αινιγματικά, κοσμικά αντικείμενα– κρύβουν στην ύπαρξή τους τις αρχές της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής
Η επιστημονική αναζήτηση που κατατρίχει ολόκληρη τη ζωή των πρωταγωνιστών πλαισιώνεται από ένα συγκινητικό φάσμα ψυχολογικών και κοινωνικών αξιών: η πάλη ταπεινών ερευνητών ενάντια στο επιστημονικό κατεστημένο, η επίδραση της επιστημονικής έρευνας στη διαμόρφωση ιδεωδών στα έθνη και τους πολιτισμούς, τα λάθη της επιστήμης, οι επιπτώσεις της προκατάληψης όταν θολώνει ακόμη και τα πιο φωτισμένα μυαλά της επιστημονικής κοινότητας.
Το χρονικό της ιστορίας μας, έχει ως εξής:
1930: Ο Τσάντρα, ένας νεαρός Ινδός αστροφυσικός, υψώνει το βλέμμα του προς τα αστέρια και –σε ένα δεκάλεπτο πρωτοφανούς δημιουργικής σκέψης– συλλαμβάνει το πεπρωμένο τους.
1935: Ο μεγαλύτερος αστροφυσικός της εποχής, σερ Άρθουρ Έντινγκτον, εξευτελίζει ανελέητα τον «μαυριδερό» συνάδελφό του στη συνεδρίαση της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
1936: Ο Τσάντρα, βυθισμένος στην κατάθλιψη, φεύγει για την Αμερική.
1938: Οι φυσικοί χωρίζονται σε «στρατόπεδα». Ο Έντινγκτον, αισθάνεται να απαξιώνεται από τους συναδέλφους του, βυθίζεται στο μυστικισμό και η ζωή του αλλάζει ριζικά. Ωστόσο κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει δημοσίως τις απόψεις του μεγάλου άγγλου αστροφυσικού.
1942: Ο Οπενχάιμερ –με τους Μπορ, Φον Νόιμαν, Αϊνστάιν, Φέρμι, Μπέτε, Σβάρτσιλντ, Γκάμοφ και Τέλερ– κατασκευάζει την ατομική βόμβα.
1944: Το τέλος του Έντινγκτον (έντονοι πόνοι στο στομάχι).
1950: Ψυχρός Πόλεμος. Ο Τρούμαν ανακοινώνει την κατασκευή της βόμβας υδρογόνου. Η θεωρία του Τσάντρα επιβεβαιώνεται με τη μορφή της αστρικής δύναμης επί Γης.
1971: Η κατασκοπία και ο Πόλεμος των Άστρων. Η πρώτη μαύρη τρύπα εντοπίζεται από τον δορυφόρο «Ουχούρου».
1983: Η επιστημονική κοινότητα –με καθυστέρηση μισού αιώνα– τιμά τον Τσάντρα με το βραβείο Νόμπελ.
1995: Το τέλος του Τσάντρα (έντονοι πόνοι στην καρδιά).
Περίτεχνα τοποθετημένο στην παρακμή της βρετανικής αυτοκρατορίας, αυτό το εξαιρετικά τεκμηριωμένο βιβλίο είναι μια ιδιόμορφη ιστορία για την αναζήτηση του πλέον αλλόκοτου κοσμικού «αντικειμένου» και παράλληλα ένα θρίλερ ιδεών χτισμένο στην άσπονδη φιλία, στο πείσμα και στο ασίγαστο πάθος των δύο μεγάλων μονομάχων.
«Ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα έργο αντάξιο της φήμης του, ικανό να διεκδικήσει (ανάμεσα σε άλλα πέντε) τον τίτλο του καλύτερου –παγκοσμίως– αναγνώσματος επιστημονικής αφήγησης (βραβείο Aventis 2006)».
The New York Times