ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Original price was: 37.10 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 31.54 €.

ISBN 9789603591092
Διαστάσεις 17 × 24 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

, , , ,

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2013

Σελίδες

416

HM. Κυκλοφορίας

01-01-2013

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-15%

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Εκδόσεις:ΜΠΕΝΟΥ
Β' ΕΚΔΟΣΗ
Κωδικός προϊόντος: 075363 Κατηγορία:

Περιγραφή

Το κύριο χαρακτηριστικό των αρχών του 21ου αιώνα είναι ο γρήγορος μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι αλλαγές που δρομολογούν η οικονομία της γνώσης και της πληροφορίας είναι εντυπωσιακές και έχουν οδηγήσει σε μία «νέα» οικονομία. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να συγκριθούν με τις αλλαγές που προξένησε στο παρελθόν ο μετασχηματισμός των αγροτικών οικονομιών σε βιομηχανικές.
Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται (όχι άδικα) ως η εποχή της ταχύτητας, της πληροφορίας και της γνώσης. Νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες επιχειρηματικές πρακτικές καθορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Νέα εργασιακά πρότυπα, νέες καταναλωτικές συνήθειες, νέοι τρόποι διασκέδασης και επικοινωνίας χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες μας. Σήμερα, η βιομηχανική εποχή βαίνει προς το τέλος της και διαμορφώνεται παγκόσμια μια νέα ψηφιακή οικονομία. Η γνώση, οι δεξιότητες, η τεχνολογία, η ευελιξία στην παραγωγή και τον ανεφοδιασμό, η ανάδειξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η καινοτομία είναι οι βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης.
Αυτή η εποχή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν μια επαναστατική εξέλιξη του τρόπου χρησιμοποίησης της Πληροφοριακής Τεχνολογίας (Information Technology), όχι μόνο μέσα στην επιχείρηση, αλλά και μεταξύ των επιχειρηματικών εταίρων. Τα διοικητικά στελέχη μιας επιχείρησης αντιλαμβάνονται ότι η τεχνολογία και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της δεν μπορούν πλέον να αποτελούν αντικείμενο αποκλειστικής ευθύνης των διευθυντών του τμήματος μηχανογράφησης ή Πληροφορικής. Η ανάπτυξη και η υλοποίηση κατάλληλων Πληροφοριακών Συστημάτων τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε διεπιχειρησιακό επίπεδο είναι πλέον επιβεβλημένες για την επιβίωση μιας επιχείρησης στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην έλευση της «εποχής της πληροφορίας» έχουν δώσει ορισμένες μεταβλητές του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως ο πληθωρισμός, η ύφεση των οικονομικών δραστηριοτήτων και οι αλλαγές στις κοινωνικές δομές. Η εποχή της πληροφορίας έχει ανάγκη από νέες επιχειρηματικές πολιτικές, οι οποίες πρέπει να καθορίζονται στα ανώτερα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας. Η ζήτηση για χρήση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων είναι μεγάλη τόσο σε επίπεδο τμημάτων επιχείρησης, όσο και σε επίπεδο εξωτερικών συνεργατών. Επομένως, η Πληροφοριακή Τεχνολογία θα πρέπει πλέον να θεωρείται ως αναπόσπαστο τμήμα των βασικών επιχειρηματικών στρατηγικών.
Η χρησιμοποίηση των Η/Υ από επιχειρήσεις και οργανισμούς άρχισε τη δεκαετία του ’50 και μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια κατάφερε να φέρει επανάσταση στη δομή τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας, συντελώντας αποφασιστικά στη μετάβαση από τη βιομηχανική εποχή στην εποχή της πληροφορίας. Η Πληροφοριακή Τεχνολογία (ΠΤ) είναι πολύ νεώτερη, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Η ΠΤ είναι παράγωγο της επανάστασης της μικροηλεκτρονικής και αποτελεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας ενοποίησης (σύγκλισης) τριών διαφορετικών τεχνολογιών: του αυτοματισμού γραφείου, των Η/Υ και των τηλεπικοινωνιών, των αποκαλούμενων τριών νήσων που αποτελούν το αρχιπέλαγος της πληροφορίας.
Η αντίληψη ότι η ΠΤ μπορεί να αποτελέσει πυρήνα ανταγωνιστικής στρατηγικής συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Στην πρώτη περίοδο (από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70), οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν τους Η/Υ κυρίως για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών του λογιστηρίου. Τα διάφορα προγράμματα που αναπτύχθηκαν την εποχή αυτή βοήθησαν την επιχείρηση να εκτελεί τις εργασίες ρουτίνας πιο αποδοτικά. Έτσι, στην εποχή αυτή οι Η/Υ θεωρήθηκαν σαν μέσα για τη βελτίωση της απόδοσης των λειτουργιών εκείνων που ο κύριος σκοπός τους ήταν η «διακίνηση εντύπων» (paperwork-processing). Σ’ αυτή την περίοδο το τμήμα μηχανογράφησης δεν είχε μεγάλη σημασία για την επιχείρηση και τα επενδυτικά προγράμματα των επιχειρήσεων αναφέρονταν κυρίως στα τμήματα παραγωγής, marketing κ.λπ.
[…]