Η ΟΦΗΛΙΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ

Original price was: 9.54 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 8.59 €.

ISBN 9789605583361
Ξενόγλωσσος Τίτλος ΟPHELIE Nʼ EST PAS MORTE
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2024

Σελίδες

102

Μετάφραση

Επιμέλεια

,

HM. Κυκλοφορίας

05-03-2024

pa_ksenoglwssos-titlos

ΟPHELIE Nʼ EST PAS MORTE

Σειρά

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-10%

LAHLOU NABYL
Μετάφραση:ΛΑΖΟΥ-ΠΟΡΤΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
Εκδόσεις:ΔΩΔΩΝΗ
Κωδικός προϊόντος: 075767 Κατηγορία: Ετικέτες: ,

Περιγραφή

Στην Οφηλία δεν πέθανε πρωταγωνιστούν δύο πρό­σωπα, δύο ηθοποιοί, δύο ρόλοι· πρόκειται για δύο σαιξ­πηρικούς ήρωες, τον Άμλετ και τον Μάκβεθ. Οι δύο άντρες είναι παράλυτοι σωματικά, αφού όπως λέει ο Άμλετ, Παραλύω το κορμί μου για να μη μου δημιουργή­σει κανένα κακό η συνείδησή μου. Ωστόσο, η σκέψη τους παραμένει διεισδυτική και εναργής, παρόλο που συχνά μοιάζει συγκεχυμένη ή θολή. Μέσα από έναν παραλη­ρηματικό διάλογο αναφέρονται στη διαχρονικά ιμπε­ριαλιστική πολιτική των ανθρώπων από την αρχαιότητα και τους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τον Χίτλερ και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στην αποικιο­κρατική πολιτική και τον φόβο των αλλόθρησκων.

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από την παν-αραβική απε­λευθερωτική ιδεολογία της εποχής που γράφτηκε και την απελευθέρωση της τέχνης στις μετα-αποικιοκρατι­κές αραβικές χώρες.

Πρόσωπα του έργου
Μάκβεθ
Άμλετ

μονόλογοι: Μάκβεθ σελ. 22-23, σελ. 25-26, σελ. 49-51, σελ. 56-58,
Άμλετ σελ. 31-32, 91-94

Ο Nabyl Lahlou γεννήθηκε το 1945 στην πόλη Φες του Μαρόκου. Είναι συγγραφέας, ηθο-ποιός αλλά είναι γνωστός κυρίως για τις επι¬δραστικές ‒και αμφιλεγόμενες‒ σκηνοθεσίες του στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Σπού¬δασε θέατρο στο Παρίσι και έγραψε θεατρικά έργα στα γαλλικά και στα αραβικά.
Προκειμένου να αναδείξει τη μετα-αποικιο¬κρατική περίοδο στο Μαρόκο εμπνεύστηκε από τα έργα του Σαίξπηρ μεταπλάθοντάς τα. Η Οφηλία δεν πέθανε γράφτηκε το 1968 και διαμόρφωσε την τέχνη του θεάτρου συνδυ¬άζοντας τη μαροκινή μετα-αποικιοκρατική λογοτεχνία με τον Σαίξπηρ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1969 από το University Theater Companies, χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού του Μαρόκου.