ΦΛΑΤΕΡΛΑΝΤ

14.37 

ISBN 9789607990686
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2002

Σελίδες

384

Μετάφραση

Επιμέλεια

HM. Κυκλοφορίας

01-12-2002

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-25%

STEWART IAN
Μετάφραση:ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
Εκδόσεις:ΤΡΑΥΛΟΣ
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κωδικός προϊόντος: 012756 Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

Το 1884, ο Έντουιν Άμποτ -ένας λυκειάρχης- δημοσίευσε ένα λαμπρό διήγημα, με τίτλο η «Επιπεδοχώρα» (Φλάτλαντ). Mέσα από τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία τους, το έργο αναστάτωσε και γοήτευσε τη βικτωριανή Αγγλία. Πνευματώδης σάτιρα της κοινωνίας και ταυτοχρόνως ένας αμείλικτος προβληματισμός: Yπάρχει, άραγε, ένας χώρος με περισσότερες από τρεις διαστάσεις; Και πού θα τον τοποθετούσαμε; Ο Άμποτ επιχείρησε να κάμψει την αντίδραση των αναγνωστών του σε μια τέτοια αλλόκοτη ιδέα βάζοντάς τους να φανταστούν πώς θα αντιδρούσε ένας Επιπεδοχωρίτης στην «εξωφρενική» υπόδειξη ότι μπορεί να υπάρχει μια Τρίτη Διάσταση.

Στις μέρες μας, ο Βρετανός μαθηματικός Ίαν Στιούαρτ έγραψε μια συναρπαστική, σύγχρονη, συνέχεια του «Φλάτλαντ». Με ολοζώντανους χαρακτήρες και εμπνευσμένη μυθιστορηματική πλοκή, το «Φλάτερλαντ» εξερευνά το πώς κατανοούμε σήμερα, τις δέκα διαστάσεις, τη μορφή και την προέλευση του Σύμπαντος, τη δομή του χώρου, του χρόνου και της ύλης, καθώς και τις σύγχρονες γεωμετρίες, μέσα από τις εφαρμογές τους.
H περιπέτεια ξεκινά όταν η ηρωίδα, Bικτώρια Λάιν (Γραμμή), ανακαλύπτει στη σοφίτα του σπιτιού της, το σκωροφαγωμένο ημερολόγιο τού προ-προπάππου της Άλμπερτ Σκουέαρ (Tετράγωνου). Η Βίκι προσβάλλεται από τον ιό της Τρίτης Διάστασης -προς μεγάλη απόγνωση των γονέων της. Χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν, ακολουθεί τα βήματα του προγόνου της στο εκτεταμένο σύμπαν της Τρίτης Διάστασης… Bρίσκει έναν ευτραφή κύριο (έμοιαζε με λαστιχένια φούσκα), εξοικειωμένο με πλήθος μαθηματικούς και φυσικούς χώρους και, κρατώντας τον γερά, «πηδάει» από τον ένα μαθηματικό χώρο στον άλλο, μέχρι που φτάνει στις… δέκα διαστάσεις.
Γεμάτο χιούμορ και λογοπαίγνια, το «Φλάτερλαντ» ακροβατεί στα σύνορα της φυσικής και των μαθηματικών τού σήμερα. H ευρυμάθεια και το χαρακτηριστικό στιλ γραφής του Στιούαρτ, μας ξεναγούν σε νέα είδη χώρων και διαστάσεων, που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Από τη σαγηνευτική θεωρία των φράκταλς και τις περίπλοκες τοπολογίες ώς τις σκουληκότρυπες, τον υπερχώρο, την κοσμολογία, τη θεωρία των χορδών και τις ανώτερες διαστάσεις, ο αναγνώστης διανύει μιαν ατέλειωτη, συναρπαστική διαδρομή ώς τα έσχατα όρια του χώρου και του χρόνου. Tο έξοχο αυτό διήγημα για τη φύση της πραγματικότητας είναι προορισμένο να γίνει ένα σύγχρονο κλασικό έργο.

Tο «Φλάτερλαντ» κλονίζει ακόμη και την πιο ευφάνταστη θεώρηση για την έννοια της «διάστασης».

Προσδεθείτε! H βόλτα θα είναι ιλιγγιώδης!