ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ

Original price was: 33.92 €.Current price is: 27.14 €.

ISBN 9789602661994
Διαστάσεις 17 × 24 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

1995

Σελίδες

472

HM. Κυκλοφορίας

01-01-1995

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-20%

ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Εκδόσεις:ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ
Κωδικός προϊόντος: 001642 Κατηγορία:

Περιγραφή

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η δεκαετής και πλέον διδασκαλία του μαθήματος της Ωκεανογραφίας από το γράφοντα στο τμήμα της Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η από αρκετού χρόνου παρατηρούμενη αισθητή έλλειψη κατάλληλου ελληνικού βιβλίου που να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών, ιδιαίτερα δε αυτών που θα ασχοληθούν με τις ωκεανογραφικές έρευνες, με ώθησαν, παρά τις παρουσιαζόμενες μεγάλες δυσκολίες, να τολμήσω την έκδοση του βιβλίου τούτου με την ελπίδα και την αισιόδοξη σκέψη ότι προσφέρω μικρή βοήθεια στον πολλά υποσχόμενο χώρο της ωκεανογραφικής επιστήμης.

Θέλω να πιστεύω ότι η ανάγνωση του βιβλίου τούτου, ιδιαίτερα από τους ασχολούμενους με την Ωκεανογραφία και όχι μόνο αυτούς, έχει αρκετά να προσφέρει, τόσο στη θεωρητική όσο στην πρακτική και εφαρμοσμένη κατανόηση των διαφόρων καταστάσεων, φαινομένων και προβλημάτων της.

Με αφετηρία τις παραπάνω σκέψεις και απόψεις, προσπάθησα να μην απομακρυνθώ από τη σύγχρονη θεώρηση της ωκεανογραφικής έρευνας, να συνδυάσω δε στηριζόμενος στην πράξη, εφαρμοσμένες και πρακτικές κατά το δυνατό αντιλήψεις, προσπαθώντας να καταστήσω το βιβλίο τούτο χρήσιμο οδηγό γι’ αυτούς που ασχολούνται αποκλειστικά με ωκεανογραφικά θέματα, αλλά και για εκείνους που αντλώντας γνώσεις και εμπειρίες απ’ αυτή, θα τις χρησιμοποιήσουν για να θεραπεύσουν προβλήματα των επιστημών τους, που ασφαλώς θα έχουν άμεση σχέση με την ωκεανογαφική επιστήμη και τον ευρύτερο ή στενότερο αυτής χώρο.

Το αν πέτυχα σ’ αυτή την προσπάθεια, εφόσον δεν ληφθούν υπόψη οι αναπόφευκτα παρουσιαζόμενες ελλείψεις και ατέλειες, ελπίζω να τύχω της επιεικούς κρίσης των συναδέλφων, των φοιτητών και γενικά των αναγνωστών της συγγραφικής αυτής προσπάθειας.

Ευχαριστώ τη γυναίκα μου για τη συμπαράσταση και την κατανόηση που έδειξε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του παρόντος βιβλίου και για τις διορθώσεις του κειμένου.

Θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Δρ. Σαραφείμ Πούλο Γεωλόγο – Ωκεανολόγο, για τις εύστοχες παρατηρήσεις του στα κεφάλαια της Φυσικής Ωκεανογραφίας και Ακτογραφίας, όπως και στη σχεδιάστρια του Τομέα Γεωγραφίας – Κλιματολογίας κ. Χαρά Σάκκη – Μαριδάκη για την επιμελημένη σχεδίαση των εικόνων του βιβλίου τούτου.

Σωτήρης Ν. Λεοντάρης