Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει συνθετικά, αλλά και με ακρίβεια, τις θεμελιακές αρχές του έργου του Lacan. Εκθέτει κατά τρόπο συστηματικό τις θεωρητικές και κλινικές αφετηρίες της βασικής θέσης «το ασυνείδητο είναι δομημένο σαν γλώσσα», συνδέοντάς την με το σύνολο του φροϋδικού έργου, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τις κύριες μεταψυχολογικές επιπτώσεις που έχει για το ομιλούν υποκείμενο, η άρθρωση της επιθυμίας, του ασυνειδήτου και του σημαίνοντος.
Η μελέτη αυτή, εξαιρετικά συμπυκνωμένη αλλά και σαφής, συντελεί στην κατά το δυνατό συνεπή παρουσίαση ενός έργου που θεωρείται δύσβατο, αναδεικνύοντας τη λογική του χωρίς βιαστικές απλουστεύσεις και επικίνδυνες αναγωγές.
Αποφεύγοντας τον πειρασμό της υπαγωγής του έργου στη φιλοσοφική και ψυχολογική θεώρηση, η προσέγγιση αυτή των θέσεων του Lacan δεν έχει προηγούμενο στο χώρο των ψυχαναλυτικών εκδόσεων.
Όπως δηλώνει και ο τίτλος, η «Εισαγωγή στην ανάγνωση» του Lacan αποτελεί μία διδακτική μύηση που απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους κλινικούς (ψυχαναλυτές, ψυχολόγους, ψυχιάτρους και όσους άλλους αφορά η ψυχοπαθολογία), που επιθυμούν να εμβαθύνουν σε ένα έργο που παραμένει απρόσιτο, στο μέτρο που είναι άγνωστο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)