Περιγραφή
Ο επιστημονικός κόσμος άργησε αρκετά να ασχοληθεί ερευνητικά με την ψυχική υγεία των βρεφών και των νηπίων. Αυτό συνέβη για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, τις μεθοδολογικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν, να διαγνώσουν, να εξηγήσουν και να παρακολουθήσουν τις ψυχικές διαταραχές σε βρέφη και νήπια τα οποία δεν έχουν ακόμα αναπτύξει επαρκώς τη γλώσσα· και, δεύτερον, την κοινωνική πεποίθηση ότι η βρεφική και νηπιακή ηλικία είναι μια ά-λογη και απαλλαγμένη από έγνοιες ηλικιακή περίοδος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν παιδιά που έχουν δύσκολα ξεκινήματα στη ζωή τους.
Ευτυχώς, σήμερα έχουμε τα μεθοδολογικά εργαλεία για να ανιχνεύουμε αυτά τα παιδιά, και διαθέτουμε την κλινική γνώση και εμπειρία για να υποστηρίξουμε τα ίδια, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους έτσι ώστε να ευημερήσουν ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις αντιξοότητες. Τα καλά αυτά νέα οφείλουμε να τα επικοινωνήσουμε στις κοινωνίες μας και παράλληλα να αναπτύξουμε πολιτικές για την ψυχική υγεία των βρεφών και των νηπίων που θα βασίζονται στη σύγχρονη γνώση, προκειμένου όλο και περισσότερα παιδιά να αναπτύσσονται χαρούμενα και υγιή.
Οι πρώιμες εμπειρίες και η αναπτυξιακή πορεία των σημερινών βρεφών και νηπίων «χτίζουν» τις ανθρώπινες κοινότητες του μέλλοντος. Γι’ αυτό δεν υπάρχει τίποτα πιο επιτακτικό από το να φροντίσουμε με γενναιοδωρία, ευαισθησία και επιστημονική επάρκεια αυτά τα πρώτα πέντε έτη της ζωής των παιδιών μας. Το Εγχειρίδιο για την ψυχική υγεία των βρεφών και των νηπίων επιχειρεί να βοηθήσει σε αυτό το σημαντικό καθήκον.
Το Εγχειρίδιο για την ψυχική υγεία των βρεφών και των νηπίων έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνόγλωσση επιστημονική βιβλιογραφία: την αποτύπωση της επιστημονικής γνώσης για την εκδήλωση ψυχικών διαταραχών σε βρέφη και νήπια από τη γέννηση έως και την ηλικία των 5 ετών, τις πρώιμες ενδείξεις αναπτυξιακών διαταραχών κατά τα πρώτα έτη της ζωής, τους παράγοντες επικινδυνότητας και προστασίας που καθιστούν ένα βρέφος ή νήπιο περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτο στην εκδήλωση μιας ψυχικής διαταραχής, τους έγκυρους και αξιόπιστους τρόπους αξιολόγησης της ψυχικής υγείας βρεφών και νηπίων, καθώς και τις παρεμβάσεις που η έρευνα και η κλινική πράξη έχουν αναδείξει ως τις πλέον υποσχόμενες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε βρέφη και νήπια. Επιπλέον, μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του βιβλίου είναι η ανασκόπηση των εφαρμογών του κλάδου της ψυχικής υγείας των βρεφών και των νηπίων σε τομείς όπως αυτοί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της προσχολικής αγωγής. Τα αποτελέσματα των εφαρμογών αυτών παρέχουν πλούσιο υλικό σε επαγγελματίες που αναπτύσσουν πολιτικές για τα βρέφη, τα νήπια, τις οικογένειές τους και την ψυχική υγεία. (…) (από το «Αντί Προλόγου» του βιβλίου)