ΔΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, 2η ΕΚΔΟΣΗ

Original price was: 54.18 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 48.76 €.

ISBN 9786182210956
Διαστάσεις 17 × 24 cm
Εξώφυλλο

ΣΚΛΗΡΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

2025

Σελίδες

864

HM. Κυκλοφορίας

14-04-2025

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-10%

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΖΩΗ
Εκδόσεις:ΤΖΙΟΛΑ
Κωδικός προϊόντος: 110474 Κατηγορία:

Περιγραφή

Οι γνώσεις που αφορούν τα υλικά των δομικών και διακοσμητικών κατασκευών, ή ακόμη των αντι κειμένων που χρησιμοποιούμε, δεν μπορούν να περιοριστούν στις σελίδες ενός βιβλίου. Είναι γνώσεις που συνδέουν τη διαδικασία σχεδιασμού, τη μορφοδοσία, την τεχνογνωσία, την κατα σκευαστική λογική, τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά των υλικών, καθώς και τα κατασκευαστικά συστήματα υλοποίησης του έργου. Η ίδια η παρουσίαση υλικών σε όλες τις πιθανές δομικές και δι ακοσμητικές χρήσεις τους, θα κινδύνευε να θεωρηθεί ελλιπής, μια και οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και τα προϊόντα της έρευνας στον τομέα της επιστήμης των υλικών και των κατασκευαστικών συν στημάτων, καθώς και του σχεδιασμού γενικότερα, εμπλουτίζονται συνεχώς, όπως εξάλλου τροπο ποιείται και η διαδικασία σχεδιασμού στα νέα ψηφιακά περιβάλλοντα.

Στο παρόν σύγγραμμα παρουσιάζονται οι κύριες ομάδες δομικών και διακοσμητικών υλικών από τις οποίες οι σχεδιαστές/σχεδιάστριες του αρχιτεκτονικού χώρου μπορούν να αντλήσουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν στις κατασκευές τους. Ο βασικός στόχος είναι να αναπτυχθούν τρόποι προσέγγισης στη διαδικασία επιλογών υλικών σε σχέση με τις ιδιότητες, τη συμπεριφορά, την αντοχή, την επεξεργασία, τη συνάφεια και τη διάρκειά τους, τη φιλικότητα τους σε σχέση με τον άνθρωπο και το περιβάλλον, σε συνάρτηση με την επίδραση εξωγενών παραγόντων και απαιτήσεων που επηρεάζουν τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διάρκεια του έργου. Οι νέες συνθήκες διαμορφώνονται με βάση τις εξελίξεις των ψηφιακών τεχνολογιών που τοποθετούν τον σχεδιαστή στο επίκεντρο της κατασκευαστικής διαδικασίας. Αυτό το γεγονός, συνεπάγεται την ολοένα και ευρύτερη συγκρότηση πολυάριθμων βάσεων δεδομένων που υποστηρίζουν τον διαμοιρασμό των πληροφοριών για τα υλικά και τα κατασκευαστικά συστήματα σε σχέση με τις νέες διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης. Ακόμη, οδηγεί στον μετασχηματισμό σε μεγάλη κλίμακα της παραγωγής προσαρμοσμένων ή εξατομικευμένων προϊόντων, που διά της κατασκευαστικής διαδικασίας διαθέτουν δυνατότητες αναβάθμισης και μέσω αυτής ανταποκρίνονται σε πολλαπλή χρηστικότητα.

Ο τρόπος με τον οποίο ο σχεδιαστής επιλέγει τα κατάλληλα κατά περίπτωση υλικά και κατασκευ αστικά συστήματα για να εκφράσει τη λειτουργική και αισθητική θεώρηση και τις επιδιώξεις του, αναδεικνύει την αξία της ύλης στην πραγμάτωση του έργου του. Σε αυτήν την πορεία, η κατανό ηση των βασικών χαρακτηριστικών των υλικών και των κατασκευαστικών συστημάτων αποτελεί μια ουσιαστική κατάκτηση σε θεωρητικό -τουλάχιστον- επίπεδο και το πρώτο βήμα για την εύ στοχή επιλογή τους. Η ορθή εφαρμογή τους στη συνέχεια, δεν είναι παρά προϊόν εμπειρίας και διαρκούς ενημέρωσης,

Περιέχει: Eισαγωγή – Πέτρα – Προϊόντα Αργίλου – Τσιμέντο – Ξύλο – Μέταλλα – Γυαλί – Πλαστικά Υλικά – Ύφασμα – Συνδετικά, Μονωτικά και Στεγανωτικά Υλικά – Βερνίκια – Χρώματα – Δομικά Υλικά Φιλικά προς τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον – Τα Ανακυκλωμένα Υλικά – Στοιχειώδεις Έννοιες για τα Υλικά – Γλωσσάριο Όρων – Ευρετήριο Όρων

Η κ. Ζωή Γεωργιάδου είναι τακτική καθηγήτρια του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, με γνωστικό αντικείμενο Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και πτυχιούχος του τμήματος Διακοσμητικής (1980) της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Κ.Α.Τ.Ε.Ε., ισότιμη με το μετέπειτα τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών Ε.Μ.Π. (1986) και διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών Ε.Μ.Π. (2001) στη γνωστική περιοχή της Aρχιτεκτονικής Γλώσσας, Eπικοινωνίας, Σχεδιασμού. Το επιστημονικό της έργο εστιάζεται στη θεωρία του Σχεδιασμού (Design) και της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων, με έμφαση στα συντακτικά χαρακτηριστικά του υλικού χώρου και διεπιστημονικές, κοινωνιολογικές προσεγγίσεις.