ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ – ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΟΜΑΔΕΣ, ΔΑΚΤΥΛΙΟΙ, ΣΩΜΑΤΑ, MODULES

13.30 

ISBN 9789608333314
Διαστάσεις 17 × 24 cm
Εξώφυλλο

ΜΑΛΑΚΟ

Συγγραφέας

Εκδόσεις

Έτος έκδοσης

1998

Σελίδες

356

HM. Κυκλοφορίας

01-09-1998

Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.

-30%

ΣΠΑΝΔΑΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Εκδόσεις:ΑΙΘΡΑ
ΠΕΡΙΕΧΕΙ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ, 430 ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Κωδικός προϊόντος: 011167 Κατηγορία:

Περιγραφή

Είναι γνωστό ότι με τον όρο “Άλγεβρα” στα Ανώτερα Μαθηματικά εννοούμε πλέον την “Αφηρημένη Άλγεβρα” που έχει ως αντικείμενο τις Αλγεβρικές Δομές (θεωρία συνδέσμων, ομάδες, σώματα, δακτύλιοι, κατηγορίες, ομολογική άλγεβρα, καθολική άλγεβρα).
Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να βοηθήσει τους φοιτητές των μαθηματικών τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας αφενός να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες του μαθήματος “Άλγεβρα” (ή “Άλγεβρα Ι”) (ακέραιοι αριθμοί, ομάδες, δακτύλιοι, σώματα, modules) και αφετέρου να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία στη λύση των ασκήσεων. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια που περιέχουν αντίστοιχα τις έννοιες “Σύνολα-Σχέσεις-Ακέραιοι αριθμοί, Ομάδες και Δακτύλιοι”. Κάθε κεφάλαιο περιέχει συνοπτική θεωρία και ορισμένες κατηγορίες λυμένων ασκήσεων.
Θεωρήθηκε σκόπιμο για λόγους πληρότητας να συμπεριληφθούν και συμπληρωματικά θέματα που σε ορισμένα μαθηματικά τμήματα δεν διδάσκονται, όπως η δράση ομάδας, τα modules (πρότυπα), οι δακτύλιοι Noether, οι επεκτάσεις σωμάτων κ.ά.
Οι ασκήσεις κάθε κατηγορίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συναφών με την αντίστοιχη επικεφαλίδα εννοιών. Ένα μέρος των ασκήσεων αυτών έχουν κατασκευασθεί από το συγγραφέα του βιβλίου, ενώ αρκετές ασκήσεις έχουν επιλεγεί από την ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Περιέχονται ακόμα και ασκήσεις που έχουν δοθεί ως θέματα σε προπτυχιακές και κατατακτήριες εξετάσεις μαθηματικών τμημάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
Από τη θέση αυτή ευχαριστώ την κόρη μου μαθηματικό Ρούλα Σπανδάγου για τη μεγάλη βοήθειά της στην κατασκευή ή διασκευή διαφόρων ασκήσεων, στη διόρθωση των χειρογράφων, καθώς και για τις εύστοχες υποδείξεις της. Επίσης ευχαριστώ τον ερευνητή-μαθηματικό (διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Berkeley) κ. C. Gipsou που είχε την ευγενική διάθεση να μου στείλει διάφορες ασκήσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς στα κυριότερα μαθηματικά τμήματα των κυριοτέρων πανεπιστημίων των Η.Π.Α. (Harvard, Princeton, Berkeley, Yale, Chicago, Μ.Ι.Τ., Stanford, κ.ά.).
Στην παρούσα έκδοση έχουν προστεθεί 20 νέες ασκήσεις που έχουν δοθεί ως θέματα σε διάφορα ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.